Infoblokk
logo logo logo

Új év köszöntés az Orthodox Zsinagógában a Helyőrségi zenekarral

Immár 3. alkalommal köszöntöttük együtt a zsidó újévet a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara koncertjével a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában augusztus 26-án.

A fúvószenekar „Voice of the Guns”-szal vezette be a közönséget a pörgő zenék világába.

Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna, a Debreceni Zsidó Hitközség alelnöke örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepel velünk a zenekar és a város lakossága. Ez az újév nem csak a zsidóság ünnepe, amikor megtesszük az 5782-as évre célkitűzéseinket. Ez a dátum a Tisri 1. a világ teremtésének ünnepnapja, az első embert teremtette, alkotta meg az Ö…Való. A hagyomány tisztelete, és a törvények betartása tart fenn bennünket immár 5871 éve az egész világon.
Ezt követően a Magyar Honvédség 5. Bocskai Lövészdandár parancsnoka, Szloszjár Balázs dandártábornok köszöntötte a közönséget, kifejezve a Bocskai Dandár jó kívánságait az elkövetkező új esztendőre. Az alelnök a közönség mellett köszöntötte a zenekart is, melynek tagjai az embert próbáló vírusmentesítésben is derekasan kivették részüket. A közönség tapssal köszöntötte zenész-katona barátainkat.

Pál István őrnagy, a zenekar karnagya és Kovács Róbert százados által vezetett katonazenekar sokszínűségét ismét élvezhettük. A katonás fegyelem és a könnyed profi játék ötvözete óriási sikert aratott a szakrális térben.

 

 

A zeneirodalom széles skálájával bűvölte el a közönséget a felkészült, különleges tehetségű katonazenekar a nagyszámú hallgatóságot.
Az első zeneszámként stílszerűen koncertindulóval kezdődött, mely megalapozta a további katonás, de könnyed hangulatot. ezután Klezmer Classics dallamok csendültek fel. Ismert Brahms zeneszám következett, 1. magyar tánc, majd John Williams szerzeménye, a világhírű „Schindler listája” című, Steven Spielberg rendezte film zenéje. Érdekes volt a fúvós hangszerek hangja mellett a hegedűszólót hallgatni. A szomorú történelmi eseményre emlékeztető filmzene után megkönnyebbülésként a Queen együttes sláger-egyvelege oldotta fel a hangulatot. Érdekes volt Chick Corea Olé számát hallani, majd Ennio Morricone filmzenéi kápráztattak el bennünket.
Nemkülönben a My fair lady – egy japán zeneszerző átdolgozását csa csa csa ritmusban.
A befejező darab is egy klezmer ritmusú dallamsor volt, mely karneváli hangulatot idézett elő.

A hitközség és a dandár között rendkívül jó baráti kapcsolat él, mely ezen az estén tovább mélyült. Az alelnök asszony a Hitközség házi zenekarának nevezte a csodálatos hangulatot előidézett zenekart.

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013