Infoblokk
logo logo logo

Újraéledő zsidó hagyomány, avagy a második világháború előtti Berettyóújfalui zsidóság megidézése

Elul 26-án, szeptember 29-én, Berettyóújfalu Önkormányzata és a Debreceni Zsidó Hitközség a Bihar Múzeumban, kiállítással egybekötött megemlékezést tartott. Miért pont most?
Ezen napon volt az egykori híres tudós rabbi, Amram Blum, Jahrzeijtja, aki 1883-tól 1907-ig az akkori Bihar vármegye székhelyének, Berettyóújfalunak a rabbija volt. A térség meghatározó vallási vezetőjét tisztelték benne. A háború előtti 12000 főnyi lakosságnak közel 10 százaléka volt zsidó, de ma már nincs itt élő hittestvérünk, így a Debreceni Zsidó Hitközség és annak tagjai segítsége nélkül nem lehetett volna méltó módon megrendezni ezt megemlékezést.

A debreceni Heller Zsolt esszéista, folkesztéta közreműködésével és aktív részvételével a Debreceni Zsidó Hitközség birtokában lévő hitéleti tárgyak és tematikus kiállításának táblái, bepillantást nyújtanak az egykori zsidóság életébe. A megemlékezés fő szervezője és moderátora Korompainé Mocsnik Marianna a Bihari Múzeum igazgatója volt.

Köszöntötte a megjelenteket, külön örömmel üdvözölte Szigeti Pált, aki Budapestről érkezett. 1946-ban ő volt az első zsidó gyermek, aki a háború után született. A Debreceni Zsidó Hitközséget többen képviselték Horovitz Tamás Elnök és Dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi vezetésével. Az alelnökök mellett, Kreisler Gábor berettyóújfalui családi kötöttségű, illetve szép számmal több debreceni hittestvér is rész vett.

Muraközi István, a város polgármestere megidézte a háború előtti világot, a tiszteletre méltó zsidó emberekről emlékezett meg, akik nélkül egykor, nem élhette volna e település a virágzó életét. A jelenlévőkkel ismertette az elhanyagolt zsinagóga felújítási terveit, melyért most komoly lépéseket tettek.

Horovitz Tamás a működő Debreceni Zsidó Negyed és Zarándok út koncepcióját vázolta a megjelenteknek, utalva arra; hogy a jövőbeni együttműködés első lépese volt ez nap, bízva abban, hogy a megújult berettyóújfalui zsinagógával ez is része lesz a zarándokútnak.

A résztvevők megtekintették az zsinagógát. Az egykor raktárként használt épületet a város visszavásárolta, hogy terv szerint visszaállítsa régi pompájába. Tiszteletre méltó terv, bízunk a sikerében!

A megemlékezés a temetőben fejeződött be. Amram Blum rabbira emlékezve, Dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi zsoltárokat mondott az ohel előtt. A debreceni Éliás Viktor látta el a kántori funkciókat.

A részvevők a hitéleti szabályok szerint mondták el a kaddish gyászimát. Régen volt itt erre lehetőség minjenben emlékezni. Ezt követően a holocaust áldozataira felállított emlékfal előtt is elmondtuk imáinkat.

A Berettyóújfalu városa és a Bihar Múzeum vezetése is aktívan vett részt a záró temetői megemlékezésen.

Ezen napon több micvét tettünk a hamarosan beköszöntő újév előtt. Emlékeztünk a nagy rabbira és a város egykori zsidóságára, akik – sajnos - nincsenek már közöttünk…

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013