Infoblokk
logo logo logo

Vendégek Izraelből

Vendégünk volt rabbi Fromovitz Jeruzsálemből. Ő kollégájával, Meir Shapirával mesgijáként működött egy debreceni élelmiszer üzemben, és a Hitközség zarándokszállásán laktak Élvezet volt hallgatni imádkozásukat, lejnolásukat, együtt éltek a hitközséggel egész héten. Minden este és reggel együtt imádkoztak a közösséggel, úgy állították össze munkabeosztásukat, napközben is betértek a zsinagógába tanulni. Jól esett, amikor reggel köszönt a rabbi úr: „Jó reggelt Gabi”- helyes magyarsággal. A képen az izraeli rabbi középen, baloldalt Meir, a zsinagógában az amerikai vendéggel Lefkovits Zolival beszélget.


Meglepetésünkre egy köszönő levelet küldtek e-mailben, nekem Kreisler Gábornak címezték, ugyanis én kommunikáltam velük, de a közösségnek szól:

Köszönet

(Barátomnak, Israel Moshenak – Kreisler Gabinak). Elul10

Nevem Meir Shapira, a közösségüknél voltam egy kollégámmal a múlt héten. Nehéz szavakkal leírni azt a kellemes érzést, pozitív benyomásokat, melyeket önöknél szereztem.
Olyan meleg és baráti közösségre találtam, mely a vendégekkel mindig készséges, örömmel és büszkén mutatják a zsinagógáikat, intézményeiket. Láttam, milyen melegséggel és különleges alázattal viseltetnek a magyarországi és külföldi zsidók iránt.
Nagy tiszteletben tartottak bennünket – barátommal, munkatársammal Fromovitz rabbival. Figyeltek mindenre velünk kapcsolatban, még az autónk javíttatását is megoldották. Több figyelmet kaptunk mint „egyszerű” vendégek. Láttuk és nagyra értékeltük, hogyan gondoskodnak egymásról, szállítják a minjen tagokat, kóser ebédet visznek házhoz. Természetesen több dolog is van, ami önöknek természetes, de nagyon nagy elégedettséggel töltött el bennünket.
Reméljük, hogy tartalmas éveket töltenek továbbra is együtt közösségükben ilyen kellemes környezetben, bízva a Megváltó eljövetelében!
Találkozzunk Jeruzsálemben!
Addig is tartsák össze a közösséget, fentről a Mindenható figyeli önöket, értékeli erőfeszítésüket. Büszke önökre, hogy a Debrecenben élő zsidók együtt imádkoznak, próbálják az ősi hagyományaikat időről időre megőrizni.
Remélem, újra fogunk találkozni!
Szeretettel és tisztelettel: Meir Shapira, Kiryat Ata, Izrael

U.I. Kérem, kedves Gabi adja át köszönetemet és jókívánságaimat a közösség tagságának!
Különösen megható volt az előimádkozó samesz, akinek a hanglejtése, és az imádkozás módja áldott emlékű nagyapámra emlékeztetett engem!

Sana tova!
Meir Shapira és rabbi Fromovitz

 

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013