Infoblokk
logo logo logo

Vendégek Romániából

Május 19-én (Ijar 14.) közel 80 fős csoport látogatta meg Hitközségünket. A hosszú út után itt pihentek meg. A teljes Romániát képviselték vendégeink Nagyváradtól Bukarestig. Fizikailag és lelkileg hosszú, nehéz út volt mögöttük. A Romániai Cionista Szövetség szervezésében auschwitzi emlékúton vettek részt. A Debreceni Zsidó Hitközség vezetése fogadta a Zsidó Negyedbe érkezőket. Itt Dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi anyanyelvükön ismertette az ortodox zsinagóga történetét, és a jelenlegi hitéletet. A közönséget érdekelte napjaink élete, ez kiderült ki a kérdésekből. A csoport vezetője Róth Tibor, a Romániai Cionista Szövetség elnöke, a brassói hitközség elnöke volt. Őt, illetve több résztvevőt már ismertünk a Határon Túli Hitközségek Konferenciájáról, baráti kapcsolatunk alakult ki Tibivel. A Zsidó Negyedben található mártírok neveit tartalmazó emlékfal előtt egy perces néma főhajtással emlékeztek az elhurcolt és elpusztított debreceni hittestvéreinkre. A mincha és a mááriv ima közösen történt a Bet Hamidrashban. Jó volt hallani a kórusban mondott „umajn”-okat.
Az este a hitközség kóser konyhája által készített vacsora elfogyasztásával folytatódott a megfáradt emlékezők részére a Hitközség kultúrtermében. Itt Róth Tibi összegezte az auschwitzi benyomásokat, mely látszott, hogy mély nyomot hagyott a csoportban. Dr Asher Ehrenfeld tanításában az aznapi „Pészach Séni” szerepéről mesélt. Az asztalokon kalács helyett az alkalomhoz illően pászkát szolgáltunk fel. Keresztes Attila, a DZSH alelnöke köszöntötte a vendégeket. Másnap reggel indultak haza.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013