Infoblokk
logo logo logo

Vidám Purim Debrecenben 5781-ben

Örömünnepünk a Purim! Ezen ünnepünk a perzsa zsidóság megmenekülését örökíti meg. Debrecenben felidéztük az egykori fergeteges Purimokat.
Tavaly nem rendezhettünk hitközségünkön Purimot, akkor kezdődött a pandémia. Azt szerettük volna idén, hogy legalább zoomban töltsünk el egy vidám estét.
Online térben élünk, így a műsorunk is eltért a korábbiaktól.
„Enni, inni vigadni”: Ezek részei a Purim micvéinek. Szerepel közöttük a barátoknak küldendő ajándék. Ezt a vidám műsort ennek szántuk.
A közös össztánc elmaradt, ami fiatalkorkorunkban, és a korábbi években történt a kultúrteremben! A nézőket kis zoomos ablakocskákban láttuk.
A zoomnak korlátai vannak. Nem lehet revü műsort zoomban készíteni.
Sajnos, Megilát sem olvashattunk ekkor a zoomon keresztül vallási okok miatt. Shmuel több turnusban olvasta a Megilát élőben a diákoknak és a hitközség tagjainak, így volt szerencsénk élőben hallgatni azt, a szabályok betartásával Shmuelék lakásának udvarán péntek délelőtt, Adar 14-én.
A zoomos Purim műsorvezetője Grósz Zsuzsa volt, aki a műsorszervezővel és riporterrel, Kreisler Gáborral moderálták az estet.
Először Horovitz Tamás (alias Mordecháj Doved ben Jankev Meir halévi), hitközségünk elnöke köszöntötte vendégeinket.
Nem hallgathattuk ekkor este élőben a Megilát, de Shmuel Faigen debreceni rabbi ünnepi tanítása a Purim nagyságáról és a hét aktuális micvéiről adott tanítást számunkra.
A Faigen csemeték is készültek, Muszika és Zvikus purimi gyermekdalokat énekeltek jelmezben. Elhozták nekünk Izraelt!

 

 

Egy kis közelmúltbeli visszatekintést tettünk. TubiSvatkor Shmuel Faigen rabbi és Horovitz Tamás elnök fát ültettek el a Pásti utcán, a zsinagóga udvarán. Ez a barátság 3. fája - hagyomány, eddig a romániai barátainkkal együtt tettük ezt, most mi ültettük el barátságunk jeléül. Az ekkor készült - Heller Áron és Zsolt általi kisfilm ezt idézte fel.
Este a Purim Spiel duo felvétele, és korábbi Purimok hangulatát felváltva idéző hitközségi filmek váltották egymást.
A korábbi években Fehér Tamás volt a humoros műsor vezetője, most át ült a másik oldalra, a szereplők közé. A felvétel Tamásék otthonában készült. Tavaly nem tudták műsorukat élőben bemutatni, ezt pótolták a kiegészített produkciójukban. Az estén 3 számot mutott be a művész páros, a Purim Spiel duo, Márti és Tomi. Az elsővel köszöntöttek bennünket, a másodikban Shmuel Feigen rabbit mutatták be, a harmadikkal pedig a hitéletünk fontos kellékét, a pálinkát énekelték meg.

Hitközségünkön már 7 éve működik a Rachel nőegylet „Zs”-faktor kórusa. Nélkülük Purim és Hanuka elképzelhetetlen. Nehéz lett volna a home-officeban lévő „Zs”-faktort munkára fogni. Filmekkel elevenítettük fel produkcióikat. Ezek az amatőr felvételek a 2019-es, 2016-os műsoraikra emlékezett. Purimi dalok mellett operett slágerek is előkerültek. Nagy sikert aratott a 2015-os Purim. Egy kis részletet láthattunk ebből is. Liszter Sándor és Fehér Tamás vidám produkciója nagyon szórakoztatta az akkori helyi, és a mostani zoomos közönséget.

Világprobléma a vírus megfelelő hatékonyságú vakcinájának beszerzése. A perzsa barátaink a koronavírus-fertőzést megoldották vakcina nélkül. Felkereste a riporter (Kreisler Gábor) Ahasvéros királyt, (Grósz Zsuzsa) az ottani „főnököt”, mesélje el nekünk a megoldás tuti kulcsát, mely lényege a zoomon keresztüli terápia. A Hóhem Duo segített ennek megismertetésében az élő vidám párbeszédben.

 

 

Jelmez nélkül nincs Purim! Szokták zsidó farsangnak is nevezni. Szalai Andrea, hitközségünk egyik kulturális menedzsere szervezte a jelmezversenyt és bemutatót előre - a facebookon keresztül. Nevezni két korcsoportban lehetett: gyermek (14 éves korig) és felnőtt korcsoportban. A kreativitást, ötletes megoldásokat, szellemességet és az újrahasznosított anyagok felhasználását vártuk. Ezután Andreáé volt a szó. Az esti zoomos programban Andrea bemutatta, értékelte és jutalmazta a beérkezett jelmezeket. Szépségek és rémségek, harcosok és különféle állatok alakjai elevenedtek meg a 16 darab különböző fotón. Kategóriákat alkotott az elbíráló, és így soroltuk be a jelmezeket. A hitközség által felajánlott nem debrecenieknek szóló fődíjat a gyömrői Bernáth család érdemelte ki: a szállást és Zsidó Negyed túrát tartalmazó élménycsomagot. A Szépségek kategóriájában láthattuk Földiák Nórit hercegnőként. Ötletes volt a harcos, és hősök kategóriában Nádas Brúnó (Gervai Zsuzsi kisfia), aki most is Nindzsának öltözött. Állat jelmez kategóriában indult Winkler Anikó, hitközségünk tagja, aki fekete macska-jelmezt öltött magára. Minden versenyző könyv-csomagot kapott. Részletesen a jelmezversenyről a Zsidó Negyed facebook oldalán lehet olvasni:


(https://www.facebook.com/Debreceni-Zsid%C3%B3negyed-104921754476300)

Tombola nélkül nem Purim a Purim. Nem tudtunk árulni tombolát, pedig jó lenne egy kis bevétel. Gépi sorsolást játszottunk. 3 üveg kóser bornak lett így gazdája.
A kötött program beszélgetésekkel fejeződött be. A vírus miatt többen régen nem látták egymást, jólesett „smúzolni”. Képet kaptunk az izraeli purimi előkészületekről, valamint a régen látott nagyváradi hittestvéreinkkel történő zoomos találkozásáról.
Jó volt látni, hogy a nézők közül többen is beöltöztek, láthattunk cowboyt, bohócot, Ahasvérost, Hámánt és egy ufo is meglátogatott bennünket a Marsról.

Az este - mentségünkre legyen mondva - az első volt, de reméljük, hogy az utolsó zoomos Purim. Jövőre már élőben lesz, adja Mindenható!

Shmuel Faigen rabbi jóvoltából Purim-sláchmóneszeket vittek ki a hitközség futárjai tagjainknak. A holokauszt-túlélőkre most is kiemelten figyeltünk. Arra is gondoltak, hogy lehessen tovább ajándékozni, ezt szolgálta kisebb csomag.


Ha jól utánaszámolunk: Debrecenben 5781-ben lehetőségünk volt a micvék teljes palettáját betartani ilyen körülmények között is!

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013