Infoblokk
logo logo logo

Vidám purimi jelmezes vacsora est Debrecenben 5779-ben

Mindig valami újítás történik a Hitközségen a purimi rendezvényeken. Idén az újdonság az volt, hogy elegáns vacsora esten vehettek részt a vendégek, közben vidámság sugározta be az estébe nyúló délutánt. Március 24-én (Ádár 17) az alkalomhoz illően berendezett Pásti utcai Zsinagógában a kör alakú asztalokhoz ültek a résztvevők. A közösségnek már csak egy feladata maradt erre a napra a purimi micvék közül, a 4. micve: ”enni, inni, vigadni”. A szórakoztató program a „vigadni” micve teljesítését célozta meg.
Ennek az „inni” részét a belépéskor, egy kupica kóser szilvapálinkának felhörpintésével lehetett teljesíteni. A büfében nagy választékban kínáltak hangulatteremtő és szomjoltó italokat az egész est folyamán.
Az est házi asszonya Szabó Nagy Rita volt.
Horovitz Tamás, a Hitközség elnöke üdvözölte a nagyszámú közönséget. A miskolci Hitközség elnöke, Szlukovinyi Péter és családja, valamint a nagyváradi hittestvérek is megtisztelték közösségünket.
A Zsidó Szabadegyetem hallgatói és sok barátunk is velünk együtt ünnepeltek.
Szép színfolt, hogy a közelmúltban Liszt Ferenc díjat kapott Prof. dr. Mohos Nagy Évát, a Debreceni Egyetem Professzor Emeritáját, a rendezvényeink rendszeres kedves vendégét virágcsokorral köszöntötte az elnök.
Dr. Asher Ehrenfeld főrabbi méltatta az ünnep jelentőségét. A Purim nem is annyira ünnep, utalt erre rabbi úr előadásában, tanításában a múltbeli nagyszerű eseményeket napjainkra vetítette. Többször törekedtek a történelem során a zsidók elpusztítására, de ez nem sikerült. Kb. 2500 évvel ezelőtt a zsidók megmentése Mordechájnak és Eszternek voltak elsősorban köszönhetők. Ezt a feladatot szánta ezen vezetőknek az Örökkévaló. Nagy a szerepe a jó vezetőknek napjainkban is.
Mordechaj (Mordi- Horovitz Tamás) és Eszter (Eszti - Grósz Zsuzsanna) nehezen mászott ki a rendőrség (Kreisler Gábor és Markos Levente) razzia túlkapásából. A Kreisler Gábor által írt vidám jelenet végére minden tisztázódott, a Hámán füle, a keleplő és a porcukor nem került elkobzásra.
A Rachel Nőegylet kórusa nélkül nincs rendezvény. A Hitközség „Zs- faktor” kórusa már négy éve alakult, beépült rendezvényeink programtárába. A fellépésük most sem hiányozhatott, repertoárjuk tovább bővült. Műsoruk 3 részből állt. Az első részben purimi dalokat hallhattunk, második részben ismert, de nem elfelejtett slágerek következtek. A befejező részben híres operett egyveleg csendült fel. Grósz Zsuzsa zongora kíséretét Tordai Zoltán művészi hegedű szólói egészítették ki.

Az egész est folyamán Tordai Zoltán és zenekara szolgáltatta a zenét. Működésük a pincérek által felszolgált előételek felszolgálása közben kezdődött. Az ismert zsidó számok gyakran felhangzottak, melyek bekerültek a zenei kínálatuk közé, mely nem ismert határokat.

A roskadási megtöltött svéd asztalos ételek felszolgálásánál nem volt könnyű választani a hitközség konyhája által készített finomságok közül. Természetesen a finom sütemények között a Hámán füle, a (Hámán táska) is terítékre került, süteményként nagyon könnyen megsemmisítettük.

A Purimkor szokásos jelmezes felvonulás most sem maradhatott el. Láttunk táncoló Donáld kacsát, a komédiás dalra bevonuló bohóclányt, éppen szárazföldön lévő hajóskaptányt, tésztát kavaró cukrásznőt, Mozartot korhű ruhában, TEK-es rendőrt, aki még itt vendégeskedett, Mordechaj-Eszter jelenet után, medve bocsnak öltözött kisfiút, és végül belibbenő balerinát. A közönség szavazata alapján legjobbnak Donald kacsát tartotta, de minden résztvevő jutalmat kapott.
A szűnni nem akaró tapsvihar és a gratulációk özöne igazolta, hogy a kórus, a jelmezesek és a hitközségi munkatársak munkáját a lelkes hallgatóság nagyra értékelte. Az ütemes és véget nem érő taps a gonosz Hámánt elijesztette, a gonoszság elkerülte a zsidóságot, ezen belül Hitközségünket.
Nem maradhatott az értékes nyereményekért folytatott tombolasorsolás. Sok kisebb-nagyobb nyeremény mellett volt komoly fődíj is, egy badacsonytomaji üdülés. Az értékes ajándékok között a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány által felajánlott festmények, és a miskolci hitközség elnöke által juttatott kóser pálinkák is fokozták a nyerési vágyat. Nem kell mondani, hogy a tombolasorsolás a nap egyik színfoltja, hiszen a tombolavásárlási kedv óriási volt. Rita az izgalmakat fokozva vezette a sorsolást. Akadtak olyan szerencsés többszörös nyertesek, akiknek hordárt kellett fogadni a nyeremények hazaszállításához.
Önfeledten szórakozhattunk a Purimi műsoron 5779-ban is, Adar hó 17. napján! Aki ott volt, annak vidáman sikerült a 4. micvét teljesíteni ezen a fergeteges programon!


k.g.

 

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013