Infoblokk
logo logo logo

Vöetchánán szombatja Debrecenben

Szombaton, mint mindenütt a világon, itt Debrecenben is Vöetchánán (וָאֶתְחַנַּן) heti szakaszt olvastuk, melynek jelentése:”és esdekeltem”. Mi is reméltük, hogy szép szombatunk lesz. Ez a kívánságunk teljesült is.


Most volt az első szombat a gyász hetek óta. Valószínű, hogy ennek is köszönhetően 5 népes izraeli család volt vendégünk. Érdekes, hogy korábban nem ismerték egymást, de a nyelvük, és a vallásunkhoz való őszinte ragaszkodásuk azonnal összekötötte őket. A mi közösségünk szombaton nagycsaláddá alakult vendégeinkkel. Ami nagyon jó volt számunkra, hogy az idősebbek mellett gyermek zsivaj zengte be a Bet Hamidrash ódon falait. Lejnolásra is többen jelentkeztek, de a vendégek doenje, Eliezer Grinbaum Kiriat Sanszi ortodox sachter választotta ki a legmegfelelőbbet. 4 Horovitz volt együtt, elnökünk Horovitz Tamás, és Zeev Horovitz 2 fiával. 6 Léviből nehezen tudott választani a gabe. A közösség létszáma a kiduson a szokásos létszámnak többszörösére nőtt, legnagyobb sikere a kóser pálinkának volt. Lehetőség adódott repetaosztásra is. A kóser konyhánk süteménye volt a másik kedvelt része a kidusnek. A beszélgetések sokáig folytatódtak a meleg ellenére. Kiderült, hogy többen magyarországi gyökerekkel is rendelkeztek. A Hitközség konyhájának finom ételét kívánság szerint a szállodában, és a Hitközségünkön fogyasztották el új barátaink.
A délutáni Salot soudot színhelyére pótszékeket kellett behozni, melyen a családok teljes létszámmal részt vettek. A zmireszolásnál a mi szokásos zingjeink mellett újabbakat is tanultunk vendégeinktől. A főtanítást Eliezer tartotta, de minden családfő hozzájárult a bölcsességekhez. A heti szakaszban olvasottakhoz kapcsolódva a Tóra, mint írott tan fontosságára, a jótétemények jelentőségére hallottunk utalásokat.


A havdolával együtt búcsúztattuk a szombatot, jó volt látni itt is a gyermekeket.
A szombat kimenetele után a teljes Zsidó Negyed megtekintése volt az új hét nyitó programja. Nagy elismeréssel nézték szakrális tereinket, mindenhol jól elidőztek, már nem volt annyira meleg. A közös éneklés sem maradt el Grósz Zsuzsa zongora kísérete mellett. A képek itt készültek. Ezek után már elkezdődött a búcsúzkodás, mert többen vasárnap hajnalban elutaztak.
Többségükkel még vasárnap reggel az imádkozásnál találkoztunk. Adományaikkal hozzájárultak a zsinagóga klímájának kellemesebbé tételéhez. A hétvégén rendkívüli meleg volt. Jól összeszoktunk. Hiányozni fognak Grinbaumék, Reuvenék, Lazarovszkyék, Horovitzék és Silberék. Ígéretet tettek, hogy otthon elmondják, Debreceni Zsidó Hitközségen milyen jól érezték magukat, és elviszik jó hírünket.


“Őrizd meg a szombat napját” olvashattuk a heti szidrában, ennek most új izraeli barátainkkal együtt tettünk eleget. Reméljük, hogy a Mindenható többször is ad erre lehetőséget!

 

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013