Infoblokk
logo logo logo

„Wallenberg nyomán” középiskolai vetélkedő

Ezzel a címmel vetélkedőt hirdetett a magyarországi, és határon túli középfokú intézmények tanulói számára a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány, valamint a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye - Raoul Wallenberg születésének évfordulóján. A vetélkedőt - többek között támogatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, és az Élet Menete Alapítvány.
A vetélkedőt idén 12. alkalommal rendezték meg.
A vetélkedő meghirdetőinek fő célja: a magyarországi zsidó, - nem zsidó együttélés, és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul űzött és meggyilkolt magyar állampolgárok helyi életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon, és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. A veszteségek - emberi, szellemi, kulturális, gazdasági - megismerése, melyet a vészkorszak okozott.
Mindezek szellemében a vetélkedő kérdéskörei: antiszemitizmus, embermentés, rasszizmus, xenofóbia, tolerancia, szegénység.

A 2021/22. vetélkedő kiemelt témája a Szenes Hanna emlékév.

A verseny tiszántúli regionális elődöntőjének ismét a Debreceni Zsidó Hitközség adott otthon február 22-én, és vett részt a lebonyolításban.
A megmérettetés, Glebov Melinda, Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője - aki egyben a helyi zsűri elnöke is volt – bevezetőjével kezdődött.
A zsűri tagja volt még dr. Huff Endre Béla, Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője, valamint a Hitközség képviseletében Kreisler Gábor.
A házigazda Hitközség nevében dr. Grósz Zsuzsanna alelnök köszöntötte megjelenteket. Elmondta, hogy a Talmud szerint minden nemzedékben volt és van 36 igaz ember, akiket nem ismerhetünk. De Raoul Wallenberg biztos, hogy igaz ember volt, és nagyon magasztos dolog, hogy ezek a fiatalok szabadidejükben felvállalták, hogy alaposan megismerkednek az ő felbecsülhetetlen embermentő tevékenységével egy embertelen világban.
Mert „aki egy embert megment, az az egész világot menti meg!”
A Debreceni Zsidó Hitközségben megrendezett elődöntőn hat hazai, és kettő határon túli csapat - középiskola diákjai vettek részt. Térségünk különböző helyeiről érkeztek a versenyzők: Kisvárdáról, Berettyóújfaluból, Szegedről, Hajdúböszörményből Fehérgyarmatról, valamint a romániai Nagyenyedről.

A diákoknak 10 fajta megmérettetésnek kellett megfelelni. Napjainknak megfelelően már facebook oldallal kellett a vetélkedőn megjelenni. Különböző módon idézték fel a vészkorszak eseményeit az előzetesen készített filmeken, komoly szakmai, tartalmi és filmes tudást érzékelt a zsűri. A tesztek, ügyességi feladatok, rejtvények, a kijelölt filmekhez kapcsolódó gondolkodásra késztető szóbeli kérdések is részei voltak a vetélkedésnek. A Debreceni Zsidó Hitközség történetéről, kiemelten a helyi holokausztról tartott rövid előadást szemléltető kivetített képekkel Kreisler Gábor. Megnézték a Kápolnás-utcai zsinagógát, valamint a rabbi emlék-szobát. Aki figyelt, annak nem okozott problémát a „helyi kérdések” totó.
A vetélkedő játékvezetője Petrovics Zsuzsa tanárnő, a Semmelweis Egyetem Roul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának oktatója segítségével gördülékenyen folyt le a versengés. A technika segítője a Hitközség részéről Szalánczi Viktória volt. A vendégek étkezéséről a Hitközség kóser konyhája gondoskodott.
A szoros, és kiemelkedő színvonalú verseny Glubov Melinda zsűri elnök eredményhirdetésével és gratuláló szavaival zárult.


A vetélkedőt a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium „SziaLajos” fantázia nevű csapata nyerte. A siker Váradi Krisztina tanárnőnek is volt köszönhető.
Második helyezést a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziuma, „Denderli” csoportja, Tóth Júlia tanárnő segítségével érdemelte ki.
A harmadik helyezést vitte haza: a Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola Gimnázium és Kollégium, „Schindler leányai” diákjai érték el.
Az első csapat jutott tovább a 2022. márciusi országos döntőjére. Reméljük, hogy ott is megállják a helyüket. A versenyzők fáradtan, de jó hangulatban távoztak.
Megtisztelő volt a Hitközségünknek, hogy egy olyan nemes vetélkedésnek volt támogatója és részese, ami a valós történések sokoldalú megismerését, egymás vallási kultúrájáról, múltjáról, cselekedeteiről szóló ismeretek gyarapítását szolgálta a fiatalok számára.

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013