Infoblokk
logo logo logo

„Wallenberg nyomán” középiskolai vetélkedő a Debreceni Zsidó Hitközségen

Wallenberg nyomán címmel vetélkedőt hirdetett a magyarországi és határon túli középfokú intézmények tanulói számára a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány. A vetélkedőt támogatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, és az Élet Menete Alapítvány.
A vetélkedőre 2010 óta minden évben sor kerül. Meghirdetésével a cél az volt, hogy a holokauszt a magyar történelem, a kollektív emlékezet részévé váljon, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok emléke fennmaradjon. Emlékezzünk mindazokra, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, akiket ismerünk és akik ismeretlenek maradtak.
A vetélkedő felölelte az az antiszemitizmus, az embermentés, rasszizmus és a tolerancia témaköreit.
A verseny regionális elődöntőjének harmadik alkalommal Debreceni Zsidó Hitközség adott otthont, és vett részt a lebonyolításban.
A rendezvényt Komolay Szabolcs Debrecen Megye jogú város alpolgármestere nyitotta meg. Kiemelte, hogy Wallenberg saját életét kockáztatva segített az üldözötteken, erről méltó módon kell megemlékezni.
A megmérettetés Dr. Sebes József Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány elnöke - aki egyben a helyi zsűri elnöke is volt – bevezetőjével kezdődött. A házi gazdák nevében Dickmann Sándor alelnök és Kreisler Gábor köszöntötte megjelenteket.
A Debreceni Zsidó Hitközségben megrendezett elődöntőn két hazai és három határon túli középiskola diákjai vettek részt.

A diákoknak 9 fajta megmérettetésnek kellett megfelelni. A XXI századnak megfelelően már facebook oldallal kellett a vetélkedőn megjelenni. A témához kapcsolódó előzetesen készített filmeken komoly szakmai és tartalmi tudást érzékelt a zsűri. A tesztek, ügyességi feladatok, a kijelölt filmekhez kapcsolódó gondolkodásra késztető szóbeli kérdések is részei voltak a vetélkedésnek. A debreceni holokauszthoz, a versenyzők lakóhelyeihez és általános ismeretekhez kapcsoló feladatok megoldása Kreisler Gábor helyi zsűri tag összefoglalója és a Zsidó Negyed meglátogatása után nem okozott problémát a „helyi kérdések” állomásnál.
A vetélkedő Dickmann Sándor játékvezető és Gábor Veronika szervezőbizottság tag nyújtott segítségével gördülékenyen folyt le. A vendégek étkezéséről a Hitközség kóser konyhája gondoskodott.
A szoros, és kiemelkedő színvonalú verseny Dr. Sebes József eredmény hirdetésével és gratuláló szavaival zárult.

A vetélkedőt a csíkszeredai „AlmaJews”,a Márton Áron Főgimnázium csapata nyerte. Jimon Lucian Daniel (csk), Baloga-Jakab Andrea, Balázs Norbert és Varga László tanár voltak a siker részesei.

Második helyezést a csíkszeredai „Asher-lock”, Márton Áron Főgimnázium csapata érdemelte ki. Tagjai voltak: Szántó Noémi (csk), Szántó Bíborka, Simon KrisztinaVarga László vezetésével.


A harmadik helyezést vitte haza: a Szolnoki „Szolnok hangjai” – Baross Gábor Gépipari, Közlekedési Szakgimnázium és Szakközépiskola. A tagok voltak – Lengyel Kristóf (csk), Bende Balázs, Juhász Tamás, valamint tanáruk, Radácsi Éva.

Az első csapat jutott tovább a 2018. január 25-i országos döntőre. Reméljük, hogy ott is megállják helyüket. A versenyzők fáradtan, de jó hangulatban távoztak.

Megtisztelő volt a Hitközségünknek, hogy egy olyan nemes vetélkedésnek volt támogatója és részese, ami a valós történések sokoldalú megismerését, egymás vallási kultúrájáról, múltjáról, cselekedeteiről szóló ismeretek gyarapítását szolgálta a fiatalok számára.

 

k.g.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013