Infoblokk
logo logo logo

Weisz Árpád szoboravató ünnepsége

„Weisz Árpád életműve páratlan örökség, sorsa örök figyelmeztetés” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, az egykori válogatott labdarúgó és sikeres edző budapesti szobrának szerdai avatásán.

Az eseményen jelen volt a Budapesten tartózkodó Eli Cohen, Izrael Állam külügyminisztere, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint a hazai zsidó közöség vezetői is, köztük Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Mester Tamás a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, a Mazsihisz alelnöke, és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek És Szervezetek Egyesületének elnöke.

„Weisz Árpád életútja tanúságtétel és figyelemfelhívás, amely egyszerre szól a legnagyszerűbb sportág, a labdarúgás szépségéről és a XX. század náci népirtásának borzalmáról” – fogalmazott a miniszter, aki felelevenítette Weisz sportolói és edzői pályafutását, megemlítve többek között az Internazionaléval és a Bolognával trénerként nyert olasz bajnoki címét.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter köszönetet mondott a magyar kormánynak Izrael támogatásáért, Weiszről pedig úgy vélekedett, legendás tréner volt, akinek öröksége a mai napig edzőket és játékosokat inspirál.
„Tanulnunk kell a múltból és mindent meg kell tennünk azért, hogy ilyen pusztítás soha többé ne fordulhasson elő” – fogalmazott, és hozzátette, ez az első szobor, amely Weisz Árpádot ábrázolja. Úgy vélte, ez egyfajta síremlékként is szolgál Weisznek és családjának, valamint a hatmillió zsidó áldozatnak.

Az izraeli külügyminiszter, megragadva a találkozás alkalmát, gratulált Dr. Grósz Andornak, a Mazsihisz új elnökének.

Bíró Lajos Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotását, Gulyás Gergely, Eli Kohen, Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, és Giuseppe Saputo a Bologna labdarúgóklubjának elnöke közösen leplezte le.

(Forrás:MTI, Mazsihisz)

 

 

2024. február 27.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013