Infoblokk
logo logo logo

XVII. dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny Debrecenben

2015. október 25-26-án rendezte meg a XVII. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt a Hitközség kultúrtermében a Debreceni Zsidó Hitközség. Támogatók voltak: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A rendezvényen részt vehetett felekezeti megkülönböztetés nélkül minden magyarországi és határon túli magyar nyelvű vers- és prózamondó korhatár nélkül. A verseny célja: emléket állítani Dr. Kardos Albertnek (1861-1945), akinek élete és munkássága tanárként, irodalmárként, nyelvészként Debrecenhez kötődik. A vetélkedő névadója a legelismertebb Csokonai-kutató volt. 1921-ben, az első vidéki zsidó gimnázium Kardos Albert vezetésével jött létre. A rendezők a versenyt négy kategóriában – gyermek, ifjúsági, felnőtt és szép korúak körében hirdették meg. Minden kategóriában kötelező volt a Hitközség szervező bizottsága által megadott versek vagy prózák közül kettő, valamint két szabadon választott vers vagy próza. Természetesen ezek elsősorban zsidó szerzők művei voltak. Az előadók a verseiket nagyon körültekintően választották ki. Az egyik szép korú versenyző (nem zsidó létére) szombaton este az imádkozáson jelen volt. Lapozgatta az imakönyvet. Az ott olvasott sorok ihlették meg, hogy az előre leadott szabadon választott versét módosítsa, egy, a zsinagógához kapcsolódó versre, ezt adta elő.


Ezen a népszerű, 17. rendezvényen 25-en mérették meg magukat. Legtöbben, 12-en, a gyermek kategóriában léptek a színpadra. A magyarországi résztvevők mellett Románia számos helyiségéből (legtöbben Szatmárnémetiből: 4) és Szlovákiából érkeztek. Debreceni, illetve a környékbeli iskolák is szép számban képviseltették magukat a szereplők között. Az „előadó művészek” többsége visszatérő és már várt szereplő volt, családtagként, öleléssel köszöntötték egymást.
Külön örömünkre szolgált, hogy a budapesti dr. Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium 4 versenyzővel képviselte az intézményt.


A szellemi táplálék mellett a hitközségi kóser konyhája gondoskodott a kulináris élvezetekről. Október 25-én este, a vacsora után pihentetőként színvonalas kultúr program következett. A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai nagy tapsot kiváltó műsort adtak. Dánielfy Gergő saját számait játszotta gitáron, szavalatokat és énekeket hallottunk a fellépőktől A diákok felkészítő tanára Várhalmi Ilona Csokonai művészeti díjas tanárnő volt. Meglepetésként a Hitközség „ ZS- faktor” kórusa izraeli dalokkal szórakoztatta a nézőket.
A gála műsoron a versenyzők egy kicsit már felszabadultabban szerepeltek. Már zenei produkciót is hallhattunk. Egyik fellépő cigánytánccal kápráztatta el a közönséget. A gála után számos díj, külön díj és emléklap került átadásra. A taps-erősség nem ismert határokat.
A hitközségi alelnök, Dr. Feuermann László, mint a zsűri elnöke szakmai szempontból értékelte az idén is magas színvonalat nyújtó versenyt. Igaz a létszám kicsit csökkent az előző évhez képest, de a színvonal nem. Köszönetet mondott a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak. „Jövőre Veletek ugyanitt” - ezzel búcsúzott a résztvevőktől a szokásos módon.
A rendezvény már 17. alkalommal került megrendezésre. Mint mindennek, ennek a lebonyolítása is alkalmazkodik a résztvevőkhöz. Idén olyan sok „cuki” kisgyermek volt, és közöttük is látható volt a korbeli különbség, emiatt az értékelésnél 2 kategóriába osztotta őket a zsűri. Jövőre is várhatóak változások - jelentette be dr. Feuermann László. A két változás: a szép korúak mentesülnek a kötelező versek megtanulásától,: a másik: külön kategóriában zenés műsorszámmal is lehet szerepelni. A versenyzők többsége sokoldalú, így lesz lehetőség ennek bemutatására is. Eddig ilyenre csak a gálaműsoron volt lehetőség.
Horovitz Tamás hitközségi elnök zárszavával fejeződött be a Dr. Kardos Albertnek emléket állító nemes szellemű rendezvény.
A zsűri, valamint a hitközség elnöke adták át a díjakat. A helyezéseken kívül mindenki könyvjutalomban illetve oklevélben részesült.
A viszontlátásra 2016-ban!


A zsűrinek - mint minden megmérettetésben - egy rangsort kellett felállítania. Nem volt könnyű ezt megtennie, ez a következő volt:
Gyermek I. kategória
1. helyezett megosztva: Susánszki Anett (Db. Huszár Gál Gimnázium) és Yaziczi Aylin (Bp. dr. Scheiber S. Ált. Isk. és Gimn.)
2. Horváth Amadea ( Db. Huszár Gál Gimnázium)
3. Gurvitz Nili Bracha (Bp. dr. Scheiber S. Ált. Isk. és Gimn.)


Gyermek II. kategória
1. helyezett megosztva: Kiss Boglárka Emma (Db. Ady E. Gimn.)és Susánszki Hanna (Db. Huszár Gál Gimn.)
2. helyezett megosztva: Pop Erika Margit (Szatmárnémeti, Hám János Római Katolikus Líceum) és Al-Shrebche Jázmin (Db. Szent Efrém Műv. Ált. Isk. és Gimn.)
3. Molnár Botond (Db. Huszár Gál Gimn.)


Ifjúsági kategória
1. Szökőcs Zsófia (Szatmárnémeti, Kölcsey Ferenc Főgimnázium)
2. Bagócsi Lilla (Komárom, Selye János Gimnázium)
3. Al-Shrebche Nárcisz (Db. Medgyessy F. Gimn.)


Felnőtt kategória
1. Demeter Katalin (Szlovákia, Rimaszombat)
2. Miskolczi Beáta (Debrecen)
3. helyezett megosztva: Kálosi Zsófia (Komárom, Selye János Gimnázium) és Mezei Beáta (Hajdúböszörmény, Széchenyi I. Mezőgazd. és Élelmiszerip. Szakképző Iskola)


Szép korú kategória
1. Fenyák Magdolna (Kolozsvár, Románia)
2. Asztalos Gábor (Nagybánya, Románia)
3. helyezett megosztva: Hajbók Klára (Nagyvárad, Románia) és Bózsa Sándorné (Somogyjád)
Közönségdíj:
Susánszki Anett (Db. Huszár Gál Gimnázium

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013