Infoblokk
logo logo logo

XX. és XXI. századi antiszemitizmusok a Szabadegyetemen, az erősödő, de furcsán ellentmondásos antiszemitizmusok

Nemcsak pozitív dolgokról hallhatunk előadásokat szabadegyetemi összejöveteleinken.
A december 8-i (Kiszlev 10.) szabadegyetemre az ANTISZEMITIZMUS-t választottuk témaként. Úgy érezzük, hogy erről beszélni kell. Célunk volt, hogy segítsük tisztánlátásunkat vallástól függetlenül. Sajnos, a szót csak a zsidók iránti ellenszenv megnevezésére használják még mindig.


A témának köszönhetően a nagyszámú hallgatóságban a törzsgárdatagok mellett új arcokat is felfedezhettünk a kultúrtermünkben.
A „XX. és XXI. századi antiszemitizmusok” címmel tartott előadásra Gadó János szociológust, a Szombat folyóirat szerkesztőjét hívtuk meg.
Napjainkban erősödő, de furcsán ellentmondásos antiszemitizmusok világában élünk, - hallhattuk az előadótól. Pár gondolat, ami elhangzott a délután folyamán:
A kormányunk pártolja a zsidó vallást, és Izraelt, de vannak kisebb nyomai a demokráciához nem illő tevékenységeknek honfitársaink részéről. Hallhattunk az antiszemitizmusnak a világ különböző pontjain észlelhető konkrét megnyilvánulásairól is.
Már a felvilágosodás előtti antijudaizmus is a zsidó bűnbakot kereste. A „racionális” antiszemitizmus, mint tudományos fajelmélet, és az anticionizmus is egyféle zsidógyűlöletként jelentkezett. A nyugati demokráciák elismerik a felelősségüket a holokausztért, a poszt- szovjet országokban a nacionalizmus útját követik.
Európában, Keleten és Nyugaton megtűrik a vallásos zsidót. Ezzel szemben az arab iszlám világ veszélyeire is kitért az előadó. Itt a legvadabb az antiszemitizmus. Forradalmaik elbuktak, ezért másokat okoltak, természetesen a zsidókat is.

A nagy ismeretanyaggal rendelkező előadó kellemes délutánt szerzett számunkra. Hozzájárult az antiszemitizmus, mint világjelenség megjelenéséről, jelenéről alkotott ismeretanyagunk bővítéséhez. A nagyszerű kérdésekből láttuk, hogy a téma nagyon is foglalkoztatta a hallgatóságot.
A felmerült kérdések megválaszolása után szellemileg feltöltődve imádkoztunk a kultúrteremben.
A hallgatók várják az újabb találkozás lehetőségét, 2020. januárjában, "Az elveszett nagypapa" című filmet, ahol egy 20. századi budapesti zsidó család története jelenik meg. Szeretnénk meghívni a film rendezőjét, Kurutz Mártont is.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013