Infoblokk
logo logo logo

XXII. Debrecen és határon túli testvérhitközségek Nemzetközi Konferenciája

A Szentföld és a diaszpóra a központi témája volt a XXII. Debrecen és határon túli testvérhitközségek Nemzetközi Konferenciájának. Hétvégén a zsidó hagyományokról és kultúráról, valamint az ókori Izrael történetéről is voltak előadások. A debreceni hitközség által szervezett konferencián a magyarországi zsidóság elöljárói és a társegyházak debreceni képviselői is részt vettek a Pásti Utcai Orthodox Zsinagógában. Magyarország, Románia és Szlovákia hitközségei is képviselték magukat a 4 napos rendezvényen.
Nemzetközi tanácskozással vette kezdetét augusztus 25-én pénteken a Debreceni Zsidó Kulturális Napok a Pásti Utcai Orthodox Zsinagógában. A debreceni hitközség által szervezett konferencián a magyarországi zsidóság elöljárói és a társegyházak debreceni képviselői is jelen voltak.

A fővédnök Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írásban nyitotta meg a tanácskozást, majd Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár mondott köszöntőt. – Büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország kiváló kapcsolatot ápol Izraellel, és ahogyan most, a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez így is maradjon.


A debreceni és a határon túli testvérhitközségek ezen találkozója nemcsak a magyar zsidóság egyik legfontosabb eseménye, hanem mindannyiunk számára kitűnő alkalom arra, hogy megemlékezzünk a múltról, és kijelöljük az előttünk álló utat – fogalmazott helyettes államtitkár.


Puskás István alpolgármester az idei konferencia egyik fókuszára, a diaszpórák jelentőségére hívta fel a figyelmet. – Úgy éljük az életünket itt, Debrecenben, hogy bár a világ és önmagunk számára is a kálvinista Róma vagyunk, a kulturális és felekezeti sokszínűségnek és a folyamatos dialógusnak köszönhetően az együttélés biztonságos és békés szigete a nagyvilágban – vélekedett a Debreceni Zsidó Kulturális Napok művészeti sokszínűsége kapcsán.
Úgy fogalmazott: évszázados hagyományaik köteleznek arra, hogy így éljük az életünket, ebben a kulturális sokszínűségben pedig kitüntetett szerepe van a zsidó közösségnek és kultúrának.
A most megrendezett konferencia Puskás István szerint a debreceniség egy másik fontos pillérét is megmutatja, ami nem más, mint Debrecen sok évszázados felelőssége a régióban élő közösségek felé. – Debrecen nemcsak a városon belüli felekezetek és kultúrák találkozási pontja, hanem a régióé is. – A diaszpórák és az anyaország kapcsolata olyan történelmi helyzet, mely a zsidóság és a magyarok történetében egyaránt benne van – fűzte hozzá.


A tanácskozás résztvevőit a történelmi egyházak képviselői, Frölich Róbert országos főrabbi, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Krakomperger Zoltán általános helynök és Tiszántúli Református Egyházkerület küldötte, Püski Lajos a Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkészi Főjegyzője, Szabó György a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke is köszöntötte.


Horovitz Tamás hitközségi elnök először arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidó időszámítás szerint néhány hét múlva az újév következik. – A debreceni zsidó közösségben, ahogyan máshol is, a legnagyobb zsidó ünnep, melyen azok is betérnek a zsinagógába, akik az év más időszakában nem gyakorolják vallásukat – mutatott rá. Majd a vasárnapig tartó zenei és gasztronómiai fesztiválra invitálta a közönséget. A hétvégi programokról a II. Debreceni Zsidó Utcafesztivál közösségi oldalán lehetett tájékozódni, a programsorozat a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép- és Kelet- Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete társszervezésben valósult meg.
(köszöntések forrása a haon. hu hírportál)

Elhangzott előadások:

Breuer Péter - Heti TV Alapító Tulajdonosa, Közel-Kelet szakértő: „A zsidó diaszpóra és a zsidó állam kapcsolata napjainkban”
Prof. Dr. Róna Tamás –Rabbitestület Elnöke: „Utak és őrzők, avagy hogyan főzzünk a jövőre”
Megyeri A. Jonatán – Rabbi EMIH „Hogy lehet túlélni egy kétezer éves utazást?”
Prof. Dr. Bartha Elek - Debreceni Egyetem Rektorhelyettese: - „Zsidó hagyomány és kultúra a Debreceni Egyetemen.”
Dr. Szegő Ágnes - OR-ZSE Egyetemi könyvtár: „Szofer/Schreiber rabbik Egerben és Jeruzsálemben”.
Dr. Lőwy Dániel (Kolozsvári Zsidó Hitközség): „Az Új Kelet - Kolozsvár és Tel Aviv közötti híd szerepet játszó folyóirata”
Dr. Petneházi Zsigmond (Békés): ” A magyarországi zsidó diaszpóra asszimilációjának néhány sajátos vonatkozása”

Fotók: Miskolczi János

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013