Infoblokk
logo logo logo

XXIV. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny

A Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány, a Debreceni Zsidó Kulturális- és Tudományos Kutatóintézet 2023. október 15-16. között rendezte meg a XXIV. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó versenyt.
Az október 15-én, vasárnap kezdődött őszi fesztivál a Debreceni Zsidó Hitközségen. A programsorozat a Kardos Albert vers- és prózamondó versennyel kezdődött ezen a napon.
Az idei verseny Izrael állam fennállásának 75. évfordulójához kapcsolódott. Sajnos, a hangulatot befolyásolták az Izraelben történt napi események!
Megható volt műsoron kívül, hogy a Huszár Gál Gimnázium, Általános iskola, Alapfokú művészeti iskola és óvoda tanulói és szülei a színpadon fejezték ki szolidaritásukat. Zászlókkal és zenés műsorra fejezték ki Izrael iránti szeretetüket, Kamenyiczkyné Pataki Gizella fogalmazta meg közösségük együttérzését a Hitgyülekezet nevében.

A versenyt megnyitotta Szénási Miklós – költő-író, a DEHÍR főszerkesztője.

Elsőként elhangzott: Miskolczy Beáta „Zsidó szívek II.” című, az eddigi versenyek emlékére írt műve a szerző tolmácsolásában.

Az alábbi kategóriákban indultak a versenyzők: gyermek, ifjúsági, felnőtt és szépkorú. Voltak ismerős arcok is az újak mellett. Gyermek kategóriában 6-14, ifjúsági kategóriában 14-18 éves fiatalok, 18-60 év között a felnőttek, 60 év fölött a szépkorúak versenyezhettek.
Az előadott művek elsősorban izraeli, illetve zsidó szerzők művei hangzottak el. A versenyzők több darabbal is készültek. A meghatóan nagy létszám miatt csak egy kedvenc művet lehetett előadni. A nagyszámú résztvevőknek köszönhető volt az időhiány.
A következő versenyzők értek el kiemelkedő eredményt:
Az 51 versenyző az utóbbi évek rekord létszámát jelentette. A hitközség kultúrterme szintültig megtelt versenyzőkkel, kisérőkkel és érdeklődőkkel. Külön öröm volt, hogy ismét a budapesti dr. Scheiber S. Ált. Isk. és Gimnáziumból népes gyermeksereg vett részt, a verseny színfoltjai voltak. A Huszár Gál Gimnázium nagylétszámban megjelent diákjai most is kitűnően szerepeltek. A debreceni oktatási intézmények mellett Szatmárnémetiből, Szlovákiából, Hajdúsámsonból, Hajdúbagosról, Mezőkövesdről is érkeztek leendő „művészek”. Vannak családok, ahonnan 2-3 testvér is szerepelt, illetve olyan fiatalok, akik rendszeres résztvevői szavalóversenyünknek, ők a szemünk láttára nőttek fel. Mint mindig, most is családias hangulat volt. A „törzsgárda”-tagok szeretettel üdvözölték egymást.
Az első nap végén a zsűrinek a második napra ki kellett választani a döntősöket. A versenyzők között nem volt lényeges különbség, komoly szakmai „viták” után választották ki a továbbjutó 29-et.
A döntőben már igazi művészi produkciókat hallhatott a zsűri és közönség. A finom ebéd után izgalommal várták végső eredményt. Szokásosan számos díj került kosztásra.
Valamennyi felkészítő tanár és versenyző minden kategóriában, könyvjutalomban és emléklap elismerésben részesült.
Évek óta a zsüri stabilan áll fel. Most is Muzsnay Árpád, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa volt az elnök. Tagja voltak: Fohn Veronika magyar tanár, Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökhelyettese, Láng Eszter képzőművész, író, kurátor.

Muzsnay Árpád elnök, aki évek óta résztvevője a szavalóversenyeknek, kiemelte a verseny színvonalát, mely különösen a döntőn mutatkozott meg. Az izraeli szomorú események mellett fel tudtunk szabadulni egy kissé a 2 nap alatt. Külön örültünk a budapesti „Scheiberes” gyermekek sikeres részvételének. Közös volt a résztvevőknek a magyar anyanyelv, ez tart össze bennünket.
Kívánta, hogy a jövőben is egészségben és békében találkozzunk!
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kifejtette, hogy a vallási élet mellett a kultúra is része a Hitközség működésében. Köszönetet mondott a résztvevőknek, hogy itt voltak ismét közösségünkben. Mindenkit visszavárunk! Ez volt a hitközségi elnök záró mondata.

Viszontlátásra békében 2024-ben!


A jegyzőkönyvbe került eredmények:
A XXIV. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny zsűrije 2023. október 16-án az alábbi határozatot hozta:

GYERMEK KATEGÓRIA


Első helyezett megosztva – 20.000 – 20.000 Ft díjat: Horváth Eszter Dorka a db-i Huszár Gál Gimnázium tanulója és Tóth Sarolta, a hajdúbagosi Sinay Miklós Általános iskolából.

Második helyezett megosztva a vele járó 15.000 – 15.000 Czeglédi Dóra a db-i Vörösmarty Általános Iskolából és Vári Vince a bp.-i. dr. Scheiber S. Ált. Isk. és Gimnáziumból.

Harmadik helyezettek szintén megosztva a vele járó 10.000 - 10.000,- Ft-os díjat kapta: Varga Ivett a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc ált. Iskola és gimnázium tanulója és Weisz Hanna a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum tanulója.

Szoboszlai Endre csillagász által felajánlott 10.000 forintos különdíjat Beöthy Rebeka, a bp-i dr. Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola tanulója kapta.


IFJÚSÁGI KATEGÓRIA

Első helyezett, megosztva, s a vele járó 20.000 – 20.000 forintos díjat kapta Urbán Zsófia, a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója, és Csillag Attila Újpesti Csokonai Vitéz Gimnázium tanulója.

Második helyezett megosztva, s a vele járó 15.000 – 15.000 forintos díjat kapja Orbán Izsák a bp.-i Scheiber Sándor Gimnázium tanulója és Horváth Amadea – a db-i Huszár Gál Gimnázium tanulója.


Harmadik helyezett megosztva 10.000 – 10.000 forintos pénzdíjjal Petruska Kristóf János és Tóth József János a db-i Ady Endre Gimnázium tanulói.


Szabó Szintia a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója különdíjban részesült.

FELNŐTT és SZÉPKORÚ KATEGÓRIA

Első helyezett, s a vele járó 40.000 forintos díjat kapja Demeter Katalin, a szlovákiai Rimaszombat mellől.


Második helyezett megosztva 15.000 – 15.000 forintos pénzdíjjal Al-Sreibche Jázmin Debrecenből és Juhász Mária Szolnokról.


Harmadik helyezett megosztva a vele járó 10.000 – 10.000 forintos díjat kapta: Nagy István Biharnagybajomból és Kotán Sándorné Dabasról.

Énekelt vers kategória:

40.000,- Ft-os pénzdíjjal Horváth Amadea és Dávid Jutka, a debreceni Huszár Gál Gimnázium tanulói.

A közönség díjat 10.000,- forintos pénzdíjjal Váradi Anett (Bp. Scheiber S. Ált. Isk. és Gimn.) kapta.

Fotók: Miskolczi János

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013