Infoblokk
logo logo logo

Zajin Ádár Debrecenben

Zajin Ádár, Ádár hó 7-e ebben az évben is hagyományos megemlékezés volt a Debreceni Zsidó Hitközségen a Chevra Chadisha szervezésében. Az esti imádkozás után a hitközség kóser konyháját megtöltötték hittestvéreink. Ennek a napnak több jelentőségéről is hallhattunk Dr. Asher Ehrenfeld főrabbitól: Ez a Chevra Kadisha napja is, amelynek tagjai áldásos tevékenységet végeznek. A főrabbi méltatta Mózest, legnagyobb prófétánkat, akinek születési és halálozási évfordulója is ez a nap. Hallhattunk kiemelkedő történelmi szerepéről. Eizik Taub, nagykállói (Debrecentől 45 km) csodarabbi emlékét is felidézte a főrabbi, akinek szintén erre a napra esik a jahrzeitja. Az egykori szerencsi pásztorhoz, a későbbi cadikhoz kapcsolódik a magyarországi chaszidizmus megalapítása, első magyarországi csodarabbi volt. Számtalan történet maradt fenn a kelet-magyarországi chaszid zsidók körében a mindenki által nagyon tisztelt, nagytudású rabbiról. Többek között az ő nevéhez fűződik a „Szól a kakas már” című dal is, melyet Éliás Viktor debreceni kántor előadásában hallhattunk. Ezt követték még más, zsidósághoz kapcsolódó dallamok, liturgiaiak és izraeliek egyaránt, nagy tanítónkat, Moshe Rabenut tisztelve. Megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt hittestvéreinkről. Legyen emlékük áldott! Természetesen jól esett elfogyasztani az ilyenkor hagyományos kocsonyás halat, kis pálinka és barchesz kíséretében. Nem maradt el az Ádár hónaphoz, az öröm hónapjához, illetve a Purimról szóló tanítás sem.

A reggeli imádkozás után idén egyénileg utaztunk Nagykállóba, Eizik Taub rabbi sírjához, ahová ilyenkor a zsidók ezrei látogatnak el messzi földről, hogy emlékezzünk rá, és imádkozzunk a Mindenhatóhoz.


Készülünk a Megilla olvasásra és a Purimra!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013