Infoblokk
logo logo logo

Zajin Ádár Debrecenben, 5779-ben

Ebben az évben is hagyományosan megemlékeztünk a Debreceni Zsidó Hitközségen a Chevra Chadisha szervezésében Zajin Ádárról, Ádár hó 7-én. Az esti imádkozás után a hitközség kultúrtermét megtöltötték hittestvéreink. Ennek a napnak több jelentőségéről is hallhattunk Dr. Asher Ehrenfeld főrabbitól: Ez a Chevra Kadisha napja is, amelynek tagjai áldásos tevékenységet végeznek. A főrabbi méltatta Mózest, legnagyobb prófétánkat, akinek születési és halálozási évfordulója is ez a nap. Hallhattunk kiemelkedő történelmi szerepéről, ami miatt az egész zsidóság gyászolja. Ichak Eizik Taub, nagykállói (Debrecentől 45 km) csodarabbi emlékét is felidézte a főrabbi, akinek szintén erre a napra esik a jahrzeitja. Ő 1821-ben halt meg. Az egykori szerencsi pásztorhoz, a későbbi cadikhoz kapcsolódik a magyarországi chaszidizmus megalapítása, első magyarországi csodarabbi volt. Számtalan történet maradt fenn a kelet-magyarországi chaszid zsidók körében a mindenki által nagyon tisztelt, nagy tudású rabbiról. Bal Sem Tov már felismerte gyermekkorában tehetségét, és elküldte Nickelsburgba tanulni. Nagykállónak és térségének lett a rabbija. Tudása Mózeséhez hasonlítható, és zenei tehetsége is megmutatkozott. Többek között az ő nevéhez fűződik a „Szól a kakas már” című dal is, melyet az egész világon ismernek, sőt magyarul is éneklik. Ezt Éliás Viktor debreceni kántor előadásában hallhattuk, melyeket követték még más, zsidósághoz kapcsolódó dallamok, liturgiaiak és izraeliek egyaránt, nagy tanítónkat, Moshe Rabenut tisztelve. Megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt 7 hittestvérünkről. Legyen emlékük áldott! Természetesen jól esett elfogyasztani az ilyenkor hagyományos kocsonyás halat, kis pálinka és barchesz kíséretében. Amálka, a főszakácsnő nagyon finomat tálalt elénk. A reggeli imádkozás után idén egyénileg utaztunk Nagykállóba, Eizik Taub rabbi sírjához, ahová ilyenkor a zsidók ezrei látogatnak el messzi földről, hogy emlékezzünk rá, és imádkozzunk a Mindenhatóhoz.


Nekünk feladatunk, hogy őrizzük őseink szellemiségét!
A Rabbi úr felhívta figyelmünket a Megilla olvasásra, egyben meghallgatására és Horovitz Tamás elnök pedig műsoros Purimi estre hívta a kilét.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013