Infoblokk
logo logo logo

Zajin Ádár Debrecenben, 5782-ben

Zajin Ádár, Ádár hó 7-e beállta előtt Március 9-én, szerda este ebben az évben is hagyományos megemlékezést tartottunk a Bet Hamidras női részében a Hitközség, a Chevra Kadisha szervezésében. Az esti imádkozás után a folytattuk az emlékezést. Ennek a napnak több jelentőségéről is hallhattunk Shmuel Feigen debreceni rabbitól. Ez a Chevra Kadisha napja is, amelynek tagjai áldásos tevékenységet végeznek. A rabbi úr méltatta Mózest, legnagyobb prófétánkat, akinek születési és halálozási évfordulója is ez a nap. Hallhattunk kiemelkedő történelmi szerepéről. Eizik Taub, nagykállói csodarabbi emlékét is felidézte, akinek szintén erre a napra esik a jahrzeitja. Az egykori szerencsi pásztorhoz, a későbbi cadikhoz kapcsolódik a magyarországi chaszidizmus megalapítása, az első magyarországi csodarabbi volt. Számtalan történet maradt fenn a kelet-magyarországi chaszid zsidók körében a mindenki által nagyon tisztelt, nagytudású rabbiról. Többek között az ő nevéhez fűződik a „Szól a kakas már” című dal is, melyet Éliás Viktor debreceni kántor előadásában hallhattunk. Ezt követték még más, zsidósághoz kapcsolódó dallamok, liturgiaiak és izraeliek egyaránt, nagy tanítónkat, Moshe Rabenut tisztelve. Megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt 3 hittestvérünkről a kántorunk gyász imáival. Legyen emlékük áldott! Természetesen jól esett elfogyasztani az ilyenkor hagyományos kocsonyás halat, kis pálinka és barchesz kíséretében. Nem maradt el az Ádár hónaphoz, az öröm hónapjához kapcsolódó tanítás sem.
Évekkel ezelőtt teli busszal utaztunk a reggeli imádkozás után Nagykállóba, Eizik Taub rabbi sírjához, idén is csak egyénileg utaztunk. Ilyenkor a zsidók ezrei látogatnak el messzi földről, hogy emlékezzünk rá, és imádkozzunk a Mindenhatóhoz!

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013