Infoblokk
logo logo logo

Zenés Templomi Estéken a Goldmark Kórus a Pásti utcán

A délelőtti emlékező program délután folytatódott a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában, ahol az OR-ZSE kórusa, a budapesti Goldmark-kórus nyújtott felejthetetlen zenei élményt a hallgatóságnak.

A zsúfolásig megtelt zsinagógában Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna, a DZSH elnökhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, külön öröm, hogy a Debrecenbe szinte hazajáró kórust immár a felújított Pásti utcai zsinagógában hallhatjuk. Majd kezdetét vette a műsor, amelyben elhangzottak a zsidó zenei liturgia legszebb dallamai, ismert és kevésbé ismert változatokban.

A program fő gerincét a kórus alapítójának, Ádám Emil művei alkották, aki Debrecenben született és élt a holokauszt idejéig. A nagyszerű zenetanár, karnagy és zeneszerző ezeket a műveket ebben a városban alkotta és a Kápolnási utcai zsinagóga falai között csendültek fel először. A koncerten Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora és Biczó Tamás, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga főkántora énekelt kántorszólót. Szólisták voltak Cser Erzsébet és Kéval Zsuzsa, zongorán közreműködött Éliás Vera. A közel 50 éve működő összeforrott kórus vezetője az alapító lánya, Ádám Mária. Az ismert modern izraeli dallamokat a közönség is énekelte. A hálás hallgatóság felállással és szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg a csodálatos előadást.
Dr. Grósz Zsuzsanna az emléknap méltó bejezéseként értékelte a koncertet, és kifejezte szívből jövő köszönetét, valamint azt a hitét, hogy az elpusztított hatezer debreceni mártír is örömmel hallgatta a Gán Édenben a nemzetközileg is ismert kórust.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013