Infoblokk
logo logo logo

Zsidó dallamok a Pásti Utcai Orthodox Zsinagógában

Hitközségünket elkényeztette Chesvan hónap elején a két nappal korábbi Sabbathsong koncert után a Debrecen Dixieland Jazz Band, mivel a vendégünk volt október 9-én. A zenekar már a Debreceni Zsidó Hitközséghez „hazajárnak”. Mintha saját „házi” zenekarunk lenne. Az 1984-ben alakult együttest egyre jobban a magunkévá valljuk, egyre több zsidósághoz kapcsolódó számaik miatt is. Az 1984-ben alakult együttest egyre inkább a magunkévá valljuk, egyre több zsidósághoz kapcsolódó számaik miatt is.
A klezmer és zsidó kultúrkörből és hagyományokból táplálkozó programban a jazz és dixieland stílus bemutatásán túl ismét megmutatták, hogy saját átdolgozásaikban hogyan lehet ötvözni a két zenei irányzatot. Mindig van meglepetés, most is volt.
Sajnos, a pandémia miatt a 2019-es koncertjük elmaradt, most pótolták be a számunkra elmaradt élvezet nyújtó programjukat.
A Debrecen Dixieland Jazz Band ismét elbűvölte a nagyszámú közönséget a késő esti órákban, röviddel az 5782-es zsinagógai év kezdete után. A tradicionális dixieland, klezmer és a jiddis dallamok stílusa a hitközségen rendezett koncerten művészien találkozott ismét.
A fergeteges műsor alapját Kovács János trombita-játéka, valamint az általa és lánya, Marietta énekhangja, hegedű- és Gyarmathy István klarinét játéka adta. Természetesen a többi dixielandhez szükséges hangszer mesteri megszólaltatása nélkül a siker elmaradt volna a 7 tagú együttesnél. A számokat Kovács János konferálta, a tőle megszokott humorral. Jó volt hallani, hogy minden elhangzott számnak volt zsidó vonatkozása akár szerzőjében, megalkotásában, előadásában, vagy témájában.

Louis Armstrong, - képletesen -, az együttes trombitás-énekese tolmácsolásában megjelent az estén. A "Dream a Little Dream of Me", Armstrong és Ella Fitzgerald egykori ismert slágere lenyűgözte a közönséget. Ennek érdekessége az is, hogy a dal szerzője George Kahn, Németországból emigrált zsidó család leszármazottja.
Szívhez szóló volt a közönség számára a nagykállói csodarabbihoz köthető „Szól a kakas már” című népdal, melyet művészien dolgozott át a zenekar. A világ zsidósága meghatódik amint ezt meghallja, hozzánk, debreceniekhez különösen nagyon közel áll. A debreceni zsidóság már ennek sok fajta feldolgozását hallotta, de ez egyedi volt.
A „Hegedűs a háztetőn” musical segítségével Tevjén és a Wolf Lázáron keresztül eljutottunk egy zsidó esküvőre is. A közönség már kórusban mondta a szokásos „Le chajim”-ot, „Az életre” kívánságot. Sajátos dixieland feldolgozásban szólalt meg.
Az ismert izraeli dalok - Shalom Alechem, Hava nagila - fokozták a jó hangulatot, melyeket együtt énekeltünk az együttessel. Tőlük tanulták meg többen a közönség közül.
A klezmer és dixieland zene alapját képező - a „Bei mir bist du schoen” nélkül nincs dixieland együttes fellépés, most sem maradt el.
Seres Rezső és Eisemann Mihály ismert számai is érdekessége volt a koncertnek. A 2019-ben elmaradt chanukai „Ma oz cur”-t, most hallhattuk, előrevetítve a chanukát.
A pörgősen előadott világsláger, a “Tiger Rag”- nótával búcsúzott a zenekar, ez is már hagyomány.
Nagyszerű élmény volt. A tradicionális dixielandet, klezmer és a jiddis dallamokat élvezhettük a „zsidó dallamok” című koncertjükön, ezen a szakrális helyen.
Hallhattuk, hogy a zsidó gyökerekkel rendelkező zeneszerzők, művészek maradandót adtak az egész világnak. Ismét meggyőződhettünk arról, hogy a zsidó származású zeneszerzők munkái milyen ismertek és közkedveltek az egész világon. A zenekarnál a zsidó gyökerekhez kapcsolódó művek száma nőtt a múltkori találkozás óta. A Debrecen Dixieland Jazz Band hozzájárult ismét, hogy az 5782-es zsinagógai esztendő jól kezdődjön.

 

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013