Infoblokk
logo logo logo

Mobiltelefonos applikáció a Debreceni Zsidónegyedben

Az ünnepek előtt szívesen ajándékozzák meg egymást a zsidó közösség tagjai. Szeptember 15-én, kedden délután a Pásti utca ősi, szakrális falai között egy modern kommunikációs eszköz bejelentésére került sor sajtótájékoztató keretében, mely ajándék számunkra. Az itt bemutatott, XXI. századot képviselő applikáció városunkban, Magyarországon, a hátáron túl élő zsidóknak, valamint a Debreceni Zsidónegyed iránt érdeklődőknek hasznos lehet majd.
A sajtótájékoztatón részt vett:

SZALAY-BOBROVNICZKY VINCE, a Miniszterelnökség, Civil és Társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára,
DR. PUSKÁS ISTVÁN, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere,
DR. FORISEK PÉTER, Innotourism Kft. tulajdonosa,
MÉSZÁROS LÁSZLÓ, Innotourism Kft. ügyvezetője,
HOROVITZ TAMÁS, a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete, valamint a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

 

 

Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Negyed kurátora, az applikáció hitközségi koordinátora nyitotta meg és vezette a sajtótájékoztatót.
Az applikáció a Debreceni Egyetem, az Innotourism Kft, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott NEA civil szervezet, Debrecen városa és a Debreceni Zsidó Hitközség közös munkájának köszönhető.
Forisek Péter, az alkalmazást készítő Innotourism Kft tulajdonosa volt az első hozzászóló Elmondta, hogy a Debreceni Egyetem és Hitközség együttműködése ezzel az applikációval további eredményeket fog elérni. Az alkalmazás egyfajta interaktív tárlat- és városvezetést kínál a használóinak. A jelenlegi vírushelyzetben különösen nagy a szerepe, lehetőséget ad a debreceni, és a határon túli érdeklődők számára, mintegy összekötő kapocsként.
Mészáros László, az Innotourism Kft. társvezetője, fejlesztője ismertette az interaktív alkalmazást, mely letölthető IOS és Android készülékekre egyaránt. A könnyen kezelhető alkalmazás négy alapvető funkcióval rendelkezik: „Hírek”, „Események” a közösség életével kapcsolatban, „Folyóirat” menüponttal, valamint „Kapcsolat” funkcióval. Az alkalmazás segítségével az érdeklődők hozzájuthatnak a „Sabbaton” című zsidó kulturális és vallási hetilaphoz is.

A sajtótájékoztatón részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince, Civil és Társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is. Emlékeztetett arra, hogy ő adta át a felújított ortodox zsinagógánkat. A város zsidó hagyományai, jelenlegi infrastruktúrája, turisztikai jelentősége a kormány részéről is támogatást élvez, és ezzel az applikációval is segített a NEA. Ilyen fejlesztést a zsidó hitközségek közül senki nem készített eddig Magyarországon, ezért is figyelmet kelthet – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette, ez a helyi fejlesztés óriási lehetőség, hogy segítse a látogatókat a helyi vallási kultúra megismerésében is.
Dr. Puskás István, a város alpolgármestere kifejtette, bár Debrecen zsidó közössége viszonylag kis létszámú, bár a vidékiek között a legnagyobb, de annál aktívabb kulturális és közösségi életet él. A Zsidó Negyed meghatározó „sarka” a városnak, szerves része Debrecen életének. Egy olyan közösségről van szó, amely ápolja a múltját, hagyományait, a jelenben is aktívan működik, de gondol a jövőre is. Ez a technikai lehetőség hasznos lesz a közösségnek és a városnak egyaránt.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, a házigazda hozzászólásával fejeződött be a sajtótájékoztató. Elmondta, hogy mindig fontos az értékeink, a múltunk ápolása.
A jövő felé való építkezést ez a most bemutatott alkalmazás is kiválóan szolgálja, hiszen egyesíti azokat a törekvéseket és értékeket, amelyek szerint a zsidó közösség éli az életét Debrecenben, mely a múltunkra támaszkodik. – Fontos lesz az applikáció a közösségnek, hiszen a turisztika mellett a közösségépítésünknek és a zsidó hitközség megismerésének a lehetőségét is elősegítheti. Azok is betekinthetnek életünkbe, látnivalóinkba, akik nem tudnak személyesen eljönni. A fejlődés nem áll meg, a Kápolnás utcán megtekinthető lesz egy néprajzi gyűjtemény is, kutatási lehetőségekkel.
Az elkövetkezendő zsidó új évre kívánt sikereket, jó egészséget a közösségnek és a jelenlévőknek Horovitz Tamás.
Meghívott vendégek is a hitközség tagságának kifejezték jókívánságaikat a zsidó újévre.
A jelenlévők, a város, az ország, a határon túli zsidó és nem zsidó embereknek egy gyakorlatias ajándékot adtak át ezzel az applikációval szeptember 15-én az ortodox zsinagóga szakrális terében. Használjuk egészségben!

 

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013