Infoblokk
logo logo logo

XXII. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny

Három kerek évforduló teszi különösen aktuálissá a XXII. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt. Egyrészt névadója, dr. Kardos Albert (1861-1945) születésének 160., a szintén hozzá kötődő Debreceni Zsidó Gimnázium megalakításának 100. évfordulója, valamint Szenes Hanna (1921-1944) a tragikus sorsú, tehetséges író, költő szintén 100 évvel ezelőtt született.


A Debreceni Zsidó Hitközség, Debrecen városa, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány együttműködésével megvalósuló, két napos verseny megnyitójára 2021. október 7-én került sor a Debreceni Zsidó Hitközség székházában.
Színvonalas versenynek lehetett részese a közönség és a zsűri.

Köszöntőjében Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere – ezzel elsősorban a fiatal résztvevőkhöz szólva személyes hangon – többek között elmondta: a versenyen való szereplés, a közönség előtt való megszólalás gyakorlása a későbbiekben nagyon hasznos lehet, legyen akár pedagógus, ügyvéd vagy színész majdan valaki. Egy vers- és prózamondó verseny, szövegek memorizálása napjainkban akár korszerűtlennek is mondható, hiszen akár az egész világ tudásanyaga egy pillanat alatt a mienk lehet egy okostelefon segítségével. Mindez azonban sokkal többről szól annál, semmint egy szöveg megtanulásáról és fejből való felmondásáról. Amikor megtanulunk egy irodalmi művet, akkor valami olyan lesz a részünkké, a személyiségünk részévé, amit attól kezdve már nem vehet el tőlünk senki. Ma, amikor egyre nehezebben határozzuk meg saját magunkat, akkor nagyon sokat tud nekünk segíteni egy-egy irodalmi mű, melynek segítségével is meghatározhatjuk helyünket a világban – például egy közösség tagjaként. Ezért is nagyon fontos az, hogy a Debreceni Zsidó Hitközség immár huszonkettedik alkalommal hirdette meg ezt a versenyt, melynek keretében több közösséghez, kultúrához való tartozás élményét is meg lehet élni.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta: közösségünk számára nagyon fontos, hogy minden esztendőben megrendezzük ezt az eseményt, melynek különleges eleme, hogy keretében nem csak dr. Kardos Albertre emlékezünk, hanem Szenes Hannára is, aki a második világháború idején először Palesztinába kivándorolva, majd onnan egy katonai csoporttal visszatérve próbálta megakadályozni a zsidók deportálását Magyarországról. Az akció sajnos, nem járt sikerrel, s ennek Szenes Hanna is áldozatául esett.
A versenyen Szenes Hanna több költeménye is elhangzott a versenyzők tolmácsolásában kötelező versként, melyeket a szabadon választottak követtek.
A színpadon elhelyezett Szenes Hanna életét bemutató roll-upok megfelelő hátteret biztosítottak a megmérettetéshez.
Az 5 kategóriában voltak ismerős arcok is az újak mellett. A debrecenieken kívül a mezőkövesdiek is derekasan szerepeltek.
A verseny történetében még nem voltak ilyen komoly díjazások. Az oklevelek, jutalomkönyvek, az 1-3 helyezettek pénzjutalma mellett a kategóriák győztesei Szenes Hanna emléktúra részesei lehetnek Izraelben.


A következő versenyzők értek el kiemelkedő eredményt:


GYERMEK KATEGÓRIA
Első helyezett:

Kamenyiczki Tirza Szenes Hanna emléktúra

Második helyezett:

Hajdú Ajna

Harmadik helyezett megosztva:
Váradi Anett
Veres Virág Viola


IFJÚSÁGI KATEGÓRIA
Első helyezett megosztva:

Horváth Amadea és Dávid Jutka – Szenes Hanna emléktúra

Második helyezett megosztva:
Al-Srebche Jázmin
Balla Krisztián


Harmadik helyezett:
Márta Anna


FELNŐTT KATEGÓRIA
Első helyezett:
Al-Srebche Nárcisz – Szenes Hanna emléktúra

SZÉPKORÚ KATEGÓRIA
Első helyezett:

Mezősi Leventéné – Szenes Hanna emléktúra

ÉNEKELT VERS KATEGÓRIA:
Első helyezett megosztva:
Horváth Amadea és Dávid Jutka
Márta Anna és Jenei Jázmin


Közönségdíj:

Bánhegyi Emese Kincső

A versenyhez 2 kulturális esemény is kapcsolódott:

Láng Eszter: Élni, ahogy… című kötetének bemutatója. A szerzővel beszélgetett: Szénási Miklós – író, újságíró

Sabbathsong Klezmer Band Percek tánca – Szenes Hanna élete és versei, mely vidám-szomorú zenés játék volt.

Ezek jól beleilletek a verseny hangulatába.
A második nap a verseny fő szponzora, a MAZSÖK elnöke: Szabó György köszöntötte a részvevőket. Szenes Hanna és társai hősiességét említette példaként a fiataloknak. Bejelentette a legjobbak jutalmazásának a lehetőségét, a Szenes Hanna emléktúrát.

Muzsnay Árpád zsűri elnök (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület MKE) köszönetet mondott a versenyzőknek, felkészítőiknek, hogy ilyen alapos tudással vettek részt a versenyen, adózva Szenes Hanna emlékének. Mindannyian élményekkel gazdagodva, új barátságokat kötve búcsúztunk el.

A hármas évfordulóról méltó módon emlékeztünk meg ezen a 2 napon. Reméljük, hogy jövőre minden egészségügyi korlátozás nélküli versenyen fog folytatódni ez a koncepció a XXIII. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyen is.

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013