Infoblokk
logo logo logo

Debrecen - és határon túli testvérhitközségeinek Nemzetközi Konferencia résztvevői emlékező kirándulása

Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek Nemzetközi Konferenciáján újítást vezettünk be, az egyik napján a helyszint Debrecenen kívülre helyeztük.
A résztvevők buszra ültek szeptember 9-én, Berettyóújfaluba majd Nagykállóba utaztunk. Mindkét helységben az volt a közös, hogy nagy tiszteletben élő rabbik működtek ott, akikre ma is emlékezünk.
Nekem az újfalusi emlékezés különösen kedvesnek számított. Testben Debrecenben, de lélekben Berettyóújfalúban születtem. Édesapám családja onnan származott, nagyszüleimet onnan hurcolták el. Édesapám 1915-től 1950-ig ott élt, mielőtt Debrecenbe költözött volna. Büszke vagyok rá, hogy Konrád György házitanítójaként került kapcsolatba vele, melyről könyveiben is megemlékezik.

A résztvevők először jártak ezeken a helyeken, így ez nap különösen érdekesre alakult. Berettyóújfalú az Alföld keleti részének közepén helyezkedik el, a Berettyó folyó partján, Debrecentől 40, Nagyváradtól mintegy 35 kilométerre. Valamikor Bihar megye székhelye volt, a lakosság 10-11 százaléka tartozott a zsidó közösséghez.
Előszőr a zsidó temetőbe mentünk. A bejáratnál Muraközi István polgármester fogadott bennünket. Velünk volt Horovitz Tamás, Hitközségünk elnöke is. a rendezett,szépen karbantartott temetőben. Itt Heller Zsolt folkesztéta, a Debreceni Zsidó Hitközség elöljárója ismertette a rabbi munkásságát. Itt nyugszik Amram Blum rabbi, aki 1883-tól 1907-ig az akkori Bihar vármegye székhelyének, Berettyóújfalunak a rabbija volt. A térség meghatározó vallási vezetőjét tisztelték benne. Nem akármilyen rabbija volt: Amram Blum, a nagyhírű Chátám Szofer tanítványa, akinek vallási munkái megmaradtak az utókornak. Az ott eltemetett Amram Blum rabbira nem egyszerű rabbiként lehet tekinteni. Neve előtt a “gaon” jelző szerepel, ami “nagytiszteletű”- t jelent. Ilyen megtisztelő jelzőt nem sok rabbi kapott meg. A pozsonyi világhírű Chatam Szofernál tanult, akire az egész világ zsidósága felnéz. Blum ’Bész Seórim’ reszponzum gyűjteménye, a világon ismert, a pászkakészítéssel foglalkozik.
Itt imádkoztunk az ohel előtt, ahol a nagy rabbi és a felesége nyugszik. A rabbinak a napokban van a jahrzeitja, együtt emlékeztünk. Szokásnak megfelelően. a kvitliket, kívánság céduláinkat elhelyeztük a sírnál. Megálltunk emlékezni a holokauszt emlékfal előtt is.
Elmentünk a város közelében lévő gyönyörűen felújított zsinagógába. A bejáratnál itt is Muraközi István polgármester és Dr.Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője várt ránk. Mint régi újfalusi, emlékezett a zsinagógára, mely háború után nagyon sokáig állt elhanyagoltan, romosan, vasraktárnak használták. Kötelességének érezte a polgármesterrel együtt, hogy ezt az állapotot megszüntessék ebben a nagy zsidó múlttal rendelkező városban. Ha Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere nem lett volna ennyire elszánt, akkor ez a felújítás nem valósulhatott volna meg. Úgy gondolták, hogy kötelességük a zsinagógát felújítani, melyet 2021. június 9-én (Sziván 29.) avatták fel. Pályázati lehetőségekből, kormányzati segítséggel valósult meg. Itt a résztvevőknek a képviselő tanácsot adott, hogy mindig készen kell lenni a jövőbeli felújítási tervekkel, melyhez lehetőség szerint a kormány határon túl is segítséget adhat.

Rendhagyó tárlatvezetésével kaptunk képet a korszakalkotó megoldásokról Kállai Iréntől, a Berettyó Kulturális Központ vezetőjétől. A zsinagóga belső kialakítása Heller Zsolt folkesztétának, a zsinagóga kurátorának köszönhető. Az ő tervei alapján korszerű technikai megoldásokkal emlékezik a város elhurcolt polgáraira. Az otthonosan kialakított fogadó helységgel együtt a zsinagóga népszerű a városban, rendszeres kulturális rendezvényeket tartanak. A helyi büszkeségek is megelevednek a falakon, többek között Konrád György és Makk Károly…
A szépen kialakított imaterem lehetőséget adott az imádkozásra, ahol a hitközségünk által adományozott tóratakaró, a családunk emlékére - még a megnyitón mezüzét helyeztünk el.
A fogadó részben kínált kávé és üdítő után folytattuk utunkat Nagykállóba.
Itt az újonnan épített pihenőhelyen álltunk meg, majd átmentünk a szemben lévő kegyhelyre. Az ohelban imádkoztunk, és elhelyeztük itt is a kvitliket, aznap már másodjára. Zajin Adar a híres rabbi, Eizik Taub jahrzeitja, itt helyben és Debrecenben is őrizzük nagy rabbi emlékét.
Itt található a haszid zsidóság egyik leghíresebb zarándokhelye, Taub Eizik Izsák, a csodarabbi nyughelye. Az 1751-ben született rabbi 1821-ig élt, Szabolcs megye főrabbija is volt. A „Szól a kakas…” kezdetű népdalt a zsidó közösség a rabbi nótájaként ismeri.
Ez a kirándulás az emlékezés napja volt.
Reméljük, hogy a két nagy rabbi segítségével megfelelő helyre jutottak el, és „meghallgatásra” találtak az általunk a nap folyamán elhelyezett kvitlik. Berettyóújfalú és Nagykálló kb. 40 kilométerre helyezkedik el városunktól, az itteni hajdani rabbik is hozzánk tartoznak. Emléküket kegylettel őrizzük. Emlékeztünk a térségből elszármazott holokauszt áldozatokra is.
Spirituálisan feltöltődve, emlékekkel gazdagodva érkeztünk vissza Debrecenbe. Egy rövid pihenés után készülhettünk a szombatra.

 

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013