Infoblokk
logo logo logo

Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete

2011. szeptemberében rendezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség a XII. Magyarországi és Határon túli Hitközségek és Szervezetek találkozóját, ahol megfogalmazódott a Közép és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének megalapítása. Ezen igény alapján 2012. március 12-én Debrecenben alakult meg a szervezetünk.
A szövetség alapításkori tagjai: Aradi Zsidó Hitközség, Békéscsabai Zsidó Hitközség, Brassói Zsidó Hitközség, Breuer Press International Hírügynökség, Debreceni Zsidó Hitközség, Kassai Zsidó Hitközség, Dr.Kecskeméti Ármin Alapítvány Makó, Kolozsvári Zsidó Hitközség, Komáromi Zsidó Hitközség, Maccabi Vívó és Atlétikai Klub, Nagyváradi Zsidó Hitközség, Páva utcai Zsinagóga Körzet, Pozsonyi Zsidó Hitközség, Salgótarjáni Zsidó Hitközség, Szabadkai Zsidó Hitközség, Szatmári Zsidó Hitközség, Szolnoki Zsidó Hitközség, Temesvári Zsidó Hitközség, a Debreceni Templomért és Temetőért Alapítvány.


A szövetség létrejötte egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés a Közép-és Kelet európai zsidóság történetében, mely vallási, kulturális és társadalmi területen kívánja támogatni a szervezet tagjait és ápolni a zsidó hagyományokat. A szövetség a megalakulásakor olyan célokat tűzött ki maga elé, melyek erősítik a nemzeti és a vallási összetartozást hitbéli, nyelvi és kulturális szempontból. Ennek figyelembe vételével elősegítik a közösségépítést azáltal, hogy a tagszervezetek támogatják egymást minden tőlük telhető módon, lehetőségeik szerint.
A megfogalmazott célok között szerepel a zsidó értékek megőrzése, vallási és örökölt hagyományaink őrzése és továbbadása a következő generációknak.
Szervezetünk felismeri azt a tényt, hogy Debrecen városa központi helyet foglal el mind az országos régió, mind pedig a határon túli területeket figyelembe véve kulturális, nemzeti és vallási sokszínűségét tekintve. Ezért egyesületünk különös tekintettel fordul az oktatás, nevelés kérdésére, valamint az ezt támogató kommunikációs stratégia kialakítására.
Szervezetünk évente hívja össze tagjait, valamint az érdeklődő társszervezetek képviselőit Debrecenbe, és közös konferencia keretein belül vitatjuk meg az aktuális problémákat, határozzuk meg a megoldandó feladatokat.


Debrecen Megyei Jogú Várossal való együttműködés során az alábbi feladatokat és programokat kívánjuk végrehajtani:
- A Magyarországi- és Határon-túli Zsidó Szervezetek És Hitközségek Konferenciája megrendezése és annak támogatása,
- A Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny rendezésének támogatása,
- Debrecen város központi szerepének erősítése kulturális téren,
- A Debreceni Zsidónegyed kulturális programjainak támogatása, önálló programok rendezése.
- Debrecen város kulturális rendezvényeinek színesítése zsidó kulturális többlettel történő színesítése.
 

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013