Infoblokk
logo logo logo

Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program

HURO/1101/052/2.1.3

Kápolnási utcai Zsinagóga felújítása

A „Vallási turizmus erősítése a Nagyváradi és Debreceni Zsidó Hitközségek öröksége által” elnevezésű HURO/1101/052/2.1.3 számú projekt a Kápolnási utcai zsinagóga felújítására

Zsinagógánk felújítása a „Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében történik.

A projektben megvalósuló partnerség keretében Nagyvárad Önkormányzata a Nagyváradi ZION Zsinagógát, Debreceni Zsidó Hitközség Romániai Önkormányzattal a debreceni Kápolnási utcai Zsinagógát újítja fel.

A projekt tevékenységei 2012.december 1-től 2014. május 31-ig valósulnak meg az Európai Unió összesen 1 446 948 EURO összegű támogatásával. A projekt vezető partnere a Nagyváradi Önkormányzat, melyet Ilie Gavril  Bolojan polgármester, és társpartner a Debreceni Zsidó Hitközség, melyet Horovitz Tamás elnök képviselnek, a nyitó rendezvény a projekt partnerek részvételével 2013. október 16-án került megrendezésre Nagyváradon (Oradea).

A nagyváradi hitközséggel meglévő, hosszú évek óta szoros és nagyra becsült testvérkapcsolatunk a közös zsinagóga felújításban is megnyilvánul a fejlesztések Nagyváraddal közös megvalósításával. 

Debrecen városában több, mint ezer zsidó ember él, számukat kiegészíti a városunkban tanuló közel 400 izraeli diák.

A debreceni közösség az ország második legnagyobb hitközsége. Hitközségünkben a vallási élet minden intézménye megtalálható. Közösségünkben vallási életünket a Kápolnási utcai Zsinagógában, illetve a Pásti utcai imateremben valósítjuk meg. A Pásti utcai Zsidó Negyed mellett ez a vallási életünk másik legfontosabb színtere.

Hitközségünk üzemeltet kóser konyhát és éttermet. Épületeinkben megtalálható a rituális fürdő, a kóser mikve, mely minden itt élő és idelátogató turista számára elérhető és használható.

Kápolnási utcai zsinagógát 1910. őszén adták át. A nagy kupola a zsidó csillaggal (Magen David) kiemelkedik környezetéből. A 600 fő befogadására alkalmas, külsejében modern, szerkezeti felépítésében bizánci hatásokat tükröző templomot budapesti műépítészek, a László-testvérek tervezték. Az épület kivitelezési munkálatait Erdődi Lajos építőmester irányításával helyi szakemberek végezték.  1944-ig a szomszédban lévő Zsidó Gimnázium használatában volt (mely most közösségi ház). Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 2000-ben mindkét zsinagógánkat műemlékké nyilvánította.

Az épületen eddig csak állag megőrző rekonstrukciókat végeztünk el, melyek nem elegendőek az épület leromlott állapota miatt. A kupolán lévő beázások, valamint a gyakori repedések a falakon lévő vakolaton, lassan használhatatlanná teszik a templomot. A további pusztulást, állagromlást nem hagyhatjuk, mivel visszafordíthatatlan károkhoz vezet, városunk legfontosabb műemlék örökségi övezetében. A zsinagógának alapvetően vallási funkciója van, és lesz a jövőben is. Akusztikája nagyon értékes helyszínné teszi, kulturális programok rendezéséhez. A városunkba ellátogató turistáknak is büszkén kívánjuk megmutatni eredeti szépségében, múltunk mai napig élő örökségét.

Vallási örökségünk megőrzése nélkülözhetetlen fennmaradásunkhoz, mind a jelen mind az utókor számára. 

A pályázat sikeressége nélkül kétséges lett volna az épület helyreállítása saját erőből. A közös projekt teljes költségvetése meghaladja az 1.8 millió eurót, melyből több, mint 300 ezer eurót erre a zsinagóga  fordítjuk. Az 5 % önrészt Hitközségünk biztosította a MAZSIHISZ segítségével.

 

A terveket a nagyváradi Puscas Cristian készítette, és a beruházást a Mester-Építő Kft. végzi. Mindent az eredeti formájában kívánunk meghagyni, és régi szépségében visszaállítani. Az állagmegóvást és műemléki rekonstrukciót célzó felújítási munkálatok szeptemberben kezdődtek meg. A felújítás során kicserélik a tető héjazatát és felújítják a csapadékvíz elvezető rendszert, hogy ne ázzon be az épület, a nyílászárókat is cserélik, valamit felújítják a külső homlokzatot a régi tervek szerint. A belső felújítás és rekonstrukció is teljes, lesz: belső vakolás és festés, a régi burkolatokat viszont megőrzik, valamint helyreállítják az eredeti szín- és díszítésvilágot. 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013