Infoblokk
logo logo logo

Kápolnási Utcai Zsinagóga

1909-ben a Hitközség elérkezettnek látta az időt egy második templom építésére. Az imádkozásra és ünnepi alkalmakra összegyűlt tömeget már nem tudta befogadni a Deák Ferenc utcai nagytemplom. Ezen kívül a város nyugati részén élő zsidóság is igényelte, hogy lakóhelye közelében a kor igényeinek és a közösség tradicionális vallási igényeinek megfelelő templommal rendelkezzen. Így épült fel a Hitközség telkén a székház és az elemi iskola közelében a Kápolnási utcai új zsinagóga. A külsejében modern, szerkezeti felépítésében bizánci hatásokat tükröző templom tervezési jogát budapesti műépítészek, a László-testvérek nyerték el. Az épület kivitelezési munkálatait Erdődi Lajos építőmester irányításával helyi szakemberek végezték.


A 600 személy befogadására alkalmas templomot közel egy esztendő múlva, 1910. szeptember 22-én adták át rendeltetésének. Az avatási szertartást Krausz Vilmos főrabbi végezte. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy „Hat és fél évtizeddel ezelőtt telepedett le az első zsidó család Debrecenben. Késztetve érezzük magunkat arra, hogy e szent hajlékban is hálaadással kezdjük az első istentiszteletet, hiszen már két templomban dicsérhetjük az Urat és két iskolában taníthatjuk gyermekeinket Isten és a haza szeretetére.”

2015-ben fejeződött be a zsinagóga felújítása, melynek köszönhetően megújult a tető és tetőszerkezet, új burkolatott kapott a földszinti tér, illetve megújult a külső-belső festés is. Napjainkban a közösség az őszi ünnepek idején ebben a zsinagógában tartja a reggeli és esti imádkozásokat.

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013