Infoblokk
logo logo logo

EGY LEGENDÁTÓL BÚCSÚZTUNK A MAI NAPON

 

Ma kísértük utolsó útjára Zoltai Gusztávot, aki hosszú évtizedekig volt a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatója. Olyan karizmatikus vezetője volt a magyarországi zsidóságnak, aki élete során megszámlálhatatlan eredményt ért el, mely megmaradt a mai kor nemzedéke és megmarad az utókor számára is.
A rendszerváltást követően tevékenysége alatt megújultak a zsinagógák, visszaállította a vallási életet, éllettel teltek meg újból templomaink, imaházaink. Utánozhatatlan vezetői kvalitásai voltak, génjeiben hordozta azt a képességet, hogy közösségeket építsen, ha kellett szép szóval, ha kellett megfelelő határozottsággal.
Ha visszatekintek az időbe cca. 40 éve ismertük egymást. Közeli kapcsolatba kerültem Gusztival, először annak okán, hogy édesapám, mint a debreceni közösség ügyvezetője, szoros kapcsolatot ápolt vele. Ismerettségünk, barátságunk akkor mélyült el igazán, amikor a debreceni közösség elnökének választották és Gusztival szinte napi kapcsolatban voltunk a hitközség és a zsidó ügyek kapcsán. Megjelenése, eleganciája, humora és kedvessége partnerei és barátai számára is egyaránt lenyűgöző volt. Korát megelőző vezetői attitűdjei (melyet soha nem tanult, csak úgy spontán érzett) olyan vezetővé tették, melynek nyomán egyházon belül és egyházon kívül is egy színes, kellemes stílusú tárgyalópartner volt.


Nagyon fontos volt számára a vidéki zsidóság, szívén viselte és sokat is tett érte. Számtalan esetben jött hozzánk Debrecenbe: konferenciákra, eseményekre, rendezvényekre. Szerették és tisztelték a debreceni közösség tagjai. Találkozásaink során felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, melyek örökre megmaradnak bennünk és mindig emlékezni fogunk rá. Olyan vezető és olyan ember volt, aki a rászorultaknak mindig segített, irodája ajtaja mindig mindenki előtt nyitva állt.


Kedves Guszti!
Búcsúzunk tőled és köszönjük neked mindazt, amit a magyarországi zsidóságért tettél. Bízunk benne, hogy találkozol a Gán Édenben barátoddal és munkatársaddal Bandi Lacival. Kérünk benneteket, hogy fentről segítsétek munkánkat, hogy méltóak tudjunk lenni hozzátok.


Drága Barátom!
Legyen számodra könnyű a föld!

Horovitz Tamás
elnök

 

2024. március 04.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013